Слинг Лана
Десени:
- слинг шал
- слинг с халки семпъл
- слинг с халки сложен
- май тай слинг
- слинг джоб
- детски слинг
купувам

общи инструкции
инструкции слинг-халки
основни положения
статии за носене на слинг
медицината за слинга
родителите за слинга
фрагменти от книгата
на Сиърз


Бутик "ЗиЛана"
Ръчна изработка:

Натурален Сапун Бутик
Авторска бижутерия
Чанти-пачуърк
Текстилни Чанти

Дамски облекла
- облекла за слинг
- облекла за кърмачки
- авторски облекла
бебешки спален чувал
пачуърк одеяла
пачуърк за деца
подаръци
карта на сайта

За поръчки:
+359 887 830 756
+359 899 330 156
e-mail: zilana@abv.bg

Консултация
"Как да ползваме слинг"

Основни точки:
1) детето в слинга:
  - основни положения
2) правилна употреба на слинг
3) как да ползваме различните видове слингове:
  - дълъг и къс слинг-шал,
  - слинг с халки "семпъл" и
    "сложен",
  - слинг-джоб,
  - май-слинг
(дата ще бъде обявена допълнително)
С предварително записване
на тел 0887 830 756 Лана или
на e-mail: zilana@abv.bg

При необходимост можете да се обадите за индивидуална консултация (само за клиенти)

На консултацията ще има от всеки вид по един-два слинга. Поради това за желаещите да закупят слингове на консултацията, моля при записването да посочите избраният от вас слинг, за да бъде специално донесен за вас.
За майките от другите градове:
ако желаете да получите консултация, можете да организирате група и да се свържeте с нас.
Майки, вече закупили слинговете носете ги с вас за да практикувате на място

Слинг шал Лана ЗиЛана Връзване Инструкции

Начин на връзване "кръстосано отпред с лента отгоре"
Възможни положения на дете - отпред вертикално, хоризонтално - легнало и полулегнало. От самото раждане до 2-3год.
Дължина на слинга 4.20м - 5.20м
В зависимост от носещия родител:
при ръст около 160-170 см и гръдна обиколка около 90-100см - дължина 4.20м - 4.50м,
при ръст 170-185 см и гръдна обиколка около 100-110см - дължина 4.50м - 4.80м,
при по-големи размери 4.80м - 5.20м
Бебето в слинга трябва да е плътно до вас, да се намира между талията и гърдите на носещия родител. Така осигурявате правилно положение на бебето, лесно и удобно носене. Когато слагате слинга винаги проверявайте всяка презрамка да не е усукана и да е стегната добре. Слинга като цяло трябва да е стегнато вързан, а не е хлабаво.
1)
2-2a)
3-3a)
Слагаме слинг:
1) Средата на слинга (отбелязана с фирмен етикет) слагаме отпред. Лентите на слинга държим за ръбовете (както е на снимката) и ги отместваме към гърба.
2) На гърба кръстосваме тези ленти и ги премятаме през раменете отпред.
3) Отпред лентите промушваме под образувала се хоризонталната лента (която е сложена първоначално, с етикета) и ги кръстосваме на гърдите. По този начин получаваме кръстосани ленти на гърба и кръстосани отпред.
(Отпред можем да кръстосаме без да промушваме под тази лента - така ще се получи друг подобен начин на връзване: Положение "кръстосано отпред с лента отвътре"). Но начинът на връзване "Кръстосан отпред с лента отгоре" е по-практичен
4) 5) 6) 6a)
4-5) Краищата връзваме отзад на възел. Ако все още остават дълги, могат да се омотаят на ханша или талията или да се завържат още веднъж - отпред, точно под дупето на детето и така се получава "столче" за допълнителна опора на бебето.
6-6a) След като слингът е сложен, получаваме една хоризонтална лента (с етикета и две вертикални през раменете. Едната от тях е горната, а другата, която се пада под нея е долната. Горната презрамка на слинга (в случая на дясното рамо) сваляме надолу до лакътя, без да си изваждаме ръката напълно. По този начин получаваме свободно рамо (дясно в този случай). Слинга е подготвен за слагане на детето в него.
7)
8)
9)
10)
11)
12)
Вертикално положение отпред:
7-8) Взимаме детето на свободното рамо и промушваме едното му краче (на снимката - дясното краче на детето) в долната презрамка на слинга (която е останала на рамото, на снимката - лявото рамо на майката).
9) Оправяме добре плата на презрамката. Като прекарваме ръбовете на презрамката под гънките на коленете!. Това е изключително важно за правилно разположение на детето и добро разпределяне на тежестта му. Постигаме това като единия ръб на презрамката слагаме под лявото коляно, а другия ръб под дясното коляно. Проверяваме разположението на коленете: те трябва да са сгънати и да се намират по-високо от дупето на детето, в никакъв случай да не увисват свободно надолу (например както в повечето кенгуру). Ако краката на бебето увисват - това означава самият слинг е вързан хлабаво, в такъв случай слингът трябва да се пристегне или да се върже наново (ако много е хлабав). Изключително важно е да получите така наречена поза "жабка", при което дупето на детето е хлътнало в слинга (като в фотйоилче) и се намира по-низко от коленете, самите коленца са симетрично разположени и са по-високо от дупето на бебето. За целта слингът трябва да бъде добре пристегнат, ръбовете на презрамките му да прихващат гънките под коленете, за да се постигне нужната поза "жабка" на бебето.
Още един важен момент - внимателно разпределяме плата на всяка презрамка по нейната широчина под дупето на детето, от едното коляно до другото. Да няма натрупване на плата на едно място, но да е разпределен равномерно.
10-12) Слагаме и оправяме по същия начин другата презрамка (на снимката е дясното рамо на майката). Вдигаме презрамката на рамото и промушваме другото краче на бебето вътре, през нея. След което отново равномерно разпределяме плата под дупето между коленете, както и при първата - долната презрамка. Проверяваме ръбовете на горната презрамка да минават под гънките на коленете на детето.
13)
14)
15)
16)
17)
18)
Проверяваме положението на бебе, трябва да се получи поза "ЖАБКА" преди слагането на третата лента.
Тази поза "жабка" е ключова при вертикални положения за всички видове слингове! До 3-3,5 месеца петите на бебето се събират заедно. След като бебето порасне и може с краката хубаво да обхваща родителя отново е важно да се спазва това положение. Краката никога и при никакви начини на връзване и положения не трябва да висят надолу. След като са навън от слинга те трябва винаги да са прехванати със слинга под коленете (при всички видове слингове)! Дупето трябва да е леко хлътнало, краката добре да обхващат родителя (при по-големи деца).
13-16) Издърпваме отдолу хоризонталната лента (с отбелязана среда) и първо мушваме едното краче да мине под нея (снимки 13-14), след това второто (снимки 15-16)
17-18) Издърпваме хоризонталната презрамка върху кръстосаните презрамки, покривайки гърба на детето.
19)
20)
21-21a)
22)
23)

Възможни варианти на слинг шал:
19-20) Краката на малките бебета могат да са навън (19), но могат и да се скрият в слинга - петичките се събират заедно (до 3-3,5 месечна възраст) и се покриват с хоризонталната лента (20)
21-21a) Главата на бебето може да се покрие с презрамката на шала, по този начин слинг шал освен да пази от вятъра ще придържа главата на малкото бебе. На тези снимки едната лента покрива главата на детето, другата напротив е "открита", т.е. нейният ръб около шията на майка е издърпан към рамото.
22) Така можете да "отваряте" слинг шал около врата от двете страни.
23) По желание може да се покрие изцяло и главата на детето, например, ако искате да скриете заспиващото бебе, или да го предпазите от вятъра. Отпред хоризонтално - от самото раждане (инструкциите долу)
Същият начин на връзване можете да използвате, ако искате да сложите бебето легнало или да го накърмите. Той е особенно удобен за новородените
Слингът се слага по описания горе начин. Разликата е, че слагаме детето в слинга в легнало положение.
Малко порасналите бебета, които вече се опитват да сядат, много обичат това положение, но полуседнали. Детето може да разглежда всичко, привличащо погледа му, но също така може да се "скрие" в мама само с леко обръщане на главичката, което му действа успокояващо.
"Кръстосано отпред с лента отгоре" и "Кръстосано отпред с лента отдолу" са много хубави и удобни начини на връзване. Детето е плътно и надеждно прикрепено към родителя. Подходящи са както за новородени, така и за вече доста пораснали дечица. Много са удобни за дълго носене, приспиване, за разходки, за планински походи. При тези начини на връзване бебето може да се сгуши във вас от първите си дни и да бъде спокойно и щастливо навсякъде.
Хоризонтално или легнало положение отпред
Дължина на слинга 4.20м - 5.20м Слинга се слага по същия начин.
24)
25)
26)
27)
28)
24) Взимате бебето на рамото, което е свободно
25) и започвате да го слагате във вътрешната презрамка.
26-27) Настанявате добре бебето в тази презрамка, като единия ръб на шала трябва да придържа главичката на детето, точно на тила. Другият ръб на тази презрамка да минава под коленцата, ако краката на бебето (по желание) са навън (снимка 27)) или
28-29-30) Или можете да приберете крачетата на бебе вътре в слинга. Например по турски - това е добра профилактика срещу колики.
29)
30)
31)
32)
31) Слагате другата презрамка аналогично на първата, но вече огледално единия ръб на тази презрамката придържа главата на бебето в тилната част, а другия под коленцата, в случай с краченцата навън. Или изцяло скрити вътре. Това е по ваш избор, но винаги при извадени навън крачета, ръбът на слинга задължително! да минава под коленцата на бебето, а не под дупето му, само така осигурявате правилно положение на бебето.
32) Слагате последно хоризонталната лента. На тази снимка доре се вижда, как можете да отворите шала на раменетe (като отгъвате ръбонете на раменете си).
На хълбок:
Положение:" на хълбока. "

Минимална дължина на слинга 2.20м – 2.70м.
Може да се върже и с дълъг слинг – тогава дългите му опашки омотавате около кръста и ги връзвате още веднъж т.5-7.
33)
34)
35)
36)
37)
33) Средата на слинга (отбелязана с фирмен етикет) слагате на рамото
34) Пристягате слинга по диагонал към талията
35) Завързвате на възел
36) Този възел измествате леко назад
38)
39)
40)
41)
42)
37-39) Ако са ви останали дълги „опашки” на слинга омотавате ги на кръста и ги връзвате
40-41) В полученото „джобче” на слинга слагате детето
42) Разправяте добре слинга на рамото ви и по гърба и дупето на дететоНа гръб
Положение "на гърба над раменете"

Минимална дължина на слинга 3.40м - 4.50м
Може да се върже и с дълъг слинг – тогава свободните му опашки омотавате около кръста и ги връзвате още веднъж т.8.
43)
44)
45)
46)
43) Слагате слинга на легло или на маса, като средата (отбелязана с фирмен етикет) на слинга е в центъра
44) Слагате бебето на тази среда на слинга, като правите люлка от слинг
45) Държите здраво бебето в слинга и го слагате на гърба ви
46) Усуквате добре опашките на слинга на раменете, като по този начин пристягате детето в него
47)
48)
49)
50)
47-48) Опашките на слинга прекарвате отзад под коленете на детето като ги кръстосвате
49) И ги завързвате отпред
50) При дълъг слинг останалите свободни опашки омотавате около кръста си и пак завързвате

Всичките права са запазени!
Статиите и материалите забранено да се използват в комерческите цели!
За ползване на личните цели (блог, форум или др.) става само с разрешение (пишете на e-mail: zilana@abv.bg) и задължителен линк към нашия сайт, а не да копирате и то под свое име.