Слинг Лана
Десени:
- слинг шал
- слинг с халки семпъл
- слинг с халки сложен
- май тай слинг
- слинг джоб
- детски слинг
купувам

Бутик "ЗиЛана"
Ръчна изработка:

Натурален Сапун Бутик
Авторска бижутерия
Чанти-пачуърк
Текстилни Чанти

Дамски облекла
- облекла за слинг
- облекла за кърмачки
- авторски облекла
бебешки спален чувал
пачуърк одеяла
пачуърк за деца
подаръци
карта на сайта

общи инструкции
инструкции слинг-шал
инструкции слинг-халки
основни положения
статии за носене на слинг
родителите за слинга
фрагменти от книгата
на Сиърз


За поръчки
+359 887 830 756
+359 899 330 156
e-mail: zilana@abv.bg
Слинг Лана


Детската анатомия

Тестването на анатомичните съответствия на положението на детето в слинга DIDYMOS (слинг шал) е проведено от доктора на медицинските науки професор Шелбергер (Дрезден). В резултата било отчетено, че главичката на бедрената кост на новороденото заема идеално положение спрямо чашката на таза, запълвайки я равномерно, ако краката на детето са разтворени примерно на 100 градуса и са сгънати в коленете приблизително на 40 градуса. Когато вдигаме децата, те инстинктивно заемат това положение, следователно то съответства на тяхната анатомична норма. Наред с това, физиологичното, придобито вътрешноутробно, изкривяване на гръбначния стълб – кифоза – не изчезва веднага след раждането. Напротив, С – образното изкривяване се развива в още по-голяма степен в началото на прохождането.

Всички гореизброени факти, заедно с хватателния рефлекс, характерен за новородените, говорят за това, че бебетата просто са създадени така, че майките им да ги носят на собствените си тела.

В този аспект като идеално може да бъде разглеждано следното положение на детето: широко разтворени, сгънати в коленете крака, малко превит гръб, лице, извърнато към възрастния. Съществува мнение, че детето в първите седмици от живота си трябва да бъде носено в легнало положение. Тук сте свободни да правите самостоятелно своя избор, имайки предвид усещанията на детето, препоръките на вашата акушерка и на педиатъра, както и собствените си предпочитания.

Когато детето е носено с гръб към възрастния, малките крачета висят във въздуха и не намират опора, което е нефизиологично.

Източник didymos.org
Превод на Петя Иванова.
Доктор Рошел Кейсис:
Приспособлението за носене на деца (слинг) и натоварването на гръбнака.
В днешно време мнозина родители осъзнават преимуществата да носят своите деца като едновременно с това вършат ежедневните си дела. Същевременно ние сме длъжни да внимаваме да не увредим здравето на детския гръбнак, използвайки неправилни приспособления за носене. Спондилолистезата е състояние, което може да се придобие в резултата на прекомерно напрягане на долната част на гърба на детето, носено в някои видове приспособления, които се продават днес.Това е относително слабо разпространен недъг, но в тежка форма е изключително болезнен. Тази статия има за цел да поясни какви приспособления за носене на деца способстват за правилното развитие на детския гръбнак и кои от тях предразполагат към пренапрягането му и влияят негативно върху неговото състояние.

Ако се погледне отстрани на здрав гръбначен стълб при възрастен човек, то ще се видят четири дъги. Това са извивките на шийната, гръдната, поясната и кръстната области. В началото на живота си новороденото има само две дъги: гръдна и кръстна извивка.Тези две дъги се наричат първични. Те имат върхове от страната на гърба. Шийната и поясната дъги се развиват по-късно и се наричат вторични. Шийната се развива тогава, когато мускулите на шията на детето заякнат и то започне да държи главата си изправена.Поясната дъга се появява, когато детето започне да пълзи. Върховете на вторичните дъги са отпред.Тези четири дъги – две първични и две вторични, са особено важни както за възрастния, така и за детето, защото те определят начина, по който тялото се справя с натоварванията. Ако тези дъги отсъстват, центърът на равновесие се измества, създавайки прекомерно натоварване на гръбначния стълб.

Гръбнакът на детето се намира в опасна позиция в много популярни днес приспособления за носене на деца. Вертикалното положение на детето с клатещи се крачета, където цялото тяло приляга изцяло върху най-ниската част от гръбнака (на слабините), създава изключително напрежение, което може да повлияе негативно върху гръбначното развитие и в частност да предизвика неговото изкривяване, а в някои случаи и да доведе до спондилолистеза.

Спондилолистезата е изместване на прешлени от горната част на гръбначния стълб към по-долната. Остротата на заболяването се определя съгласно скалата на Мейердинг, където първата степен отговаря на най-ниска степен на изместване, а петата – на пълно изместване на прешлените на гръбнака. При възникване на напрежение това състояние може да доведе до счупване на задната част на гръбнака, която поема върху себе си основното натоварване при наклона на гръбнака назад. В настоящия момент в 90% от случаите се наблюдава изместване на петия гръбначен прешлен на кръста и в 9% на четвъртия.

В днешно време спондилолистезата е регистрирана у приблизително 5% от бялото население; тя преобладава у ескимосите (60% от населението). Причината за толкова висок процент на заболяване сред ескимосите е широко обсъждана. Разглеждат се две основни версии: генетично предразположение и външни фактори, в частност – използваните от това население приспособления за носене на деца. Знаейки колко са динамични биомеханичните процеси, протичащи в гръбнака, аз смятам, че причината е във външните фактори. Ако в САЩ се запази съществуващата тенденция да се носят децата във вертикални приспособления (както и използването на проходилки и подобни), които натоварват неправилно детския гръбнак, аз смятам, че в бъдеще ще наблюдаваме увеличаване на случаите на спондилолистеза.

Спондилолистезата обикновено се разглежда като вродена аномалия на гръбначния стълб, но това предположение не се потвърждава от резултатите на изследваните ембриони. Към факторите, повишаващи вероятността от спондилолистеза се отнасят: чупливостта на задната част на гръбнака, неспособността на мускулите и свръзките да понесат натоварването, както и видовете физическа активност, натоварваща силно задната гръбначна част. За спондилолистезата е известно малко. Нужни са по-нататъшни изследвания, адресирани специално към разпределението на тежестта на детето, разположено в някои модели приспособления. Същевременно ние можем да вземем превантивни мерки, избирайки алтернативни приспособления, удобни както за нас, така и за нашите деца.

Нашите изследвания показаха, че слингът е идеално приспособление за носенето на детето. Съществуват различни варианти на слинга, но във всички случаи е нужно да се обърне внимание на следното:
1.До моментът, до който детето не е в състояние само да държи главата си, приспособлението трябва да придържа вратлето му. Слингът обхваща и държи детето по начин, подобен на вашите ръце – това го отличава от вертикалните приспособления, чието използване може да доведе до травма.
2.Приспособлението за носене не трябва да натоварва гръбнака прекалено рано. Малкото детенце трябва да се намира в хоризонтално или понадигнато положение, с поддръжка по всички линии на гръбначния стълб.
3.Когато детето предпочита да бъде във вертикално положение, за да вижда света около себе си (обикновено към 4-5-ия месец), приспособлението трябва да му дава възможност да седи, скръстило крака по турски. Това положение разпределя тежестта на детското тяло към краката и бедрата, за разлика от положението, при което краката висят надолу и неукрепналият гръбнак поема върху себе си цялата тежест.

Разглеждайки въпроса за избора на приспособление за носене на вашето дете, просто се запитайте ще ви бъде ли удобно в него, ако сте на мястото на детето си. Къде би ви било по-удобно – в нещо подобно на хамак или в екипа на парашутист с висящи надолу крака? Всеки би предпочел да лежи в хамака. Други преимущества на слинга са: удобството за кърмене, възможността детето да бъде като с лице както към майката, така и към света наоколо; слингът да бъде слаган на гърба, на гърдите и настрани.

Вие може би ще запитате:"А какво ще кажете за тези приспособления, в които детето се намира на гърба на възрастния? Лоши ли са те? От каква възраст или от какъв етап от развитието на детето е безопасно носенето му в тях. На какво трябва да се обърне внимание при закупуването на такива приспособления?"

Моят отговор е – почакайте дотогава, докогато детето вече може само уверено да седи и чак тогава го слагайте във вертикално приспособление.Трябва да бъде поддържана тежестта на детския таз, а не само областта на слабините. Желателно е, също така, детето да има опора за краката си.

Изборът на приспособление за носене на детето на пръв поглед е относително дребна задача в сравнение с другите родителски грижи, но това решение може да има последствия за цял живот. Избирайки слинг за носенето на своето дете, вие можете да предотвратите болки в гърба му за в бъдеще, а също и други проблеми, свързани с гръбнака. Изборът и на други стоки за новородени следва да бъде внимателен, защото от тяхното качество много зависи правилното развитие на детето.

За автора: Рошел и Скотт Кейсес имат клиника за хиропрактика в Карслисл, штат Пенсилвания, САЩ.
Превод на Петя Иванова.


Някои деца обичат да бъдат носени с лице напред
Възможностите на слинга предлагат и това, но НИЕ НЕ ПРЕПОРЪЧВАМЕ ТОЗИ НАЧИН НА НОСЕНЕ.
Затова си има следните причини:
- крачетата на малкото дете свободно се клатят във въздуха, то не може да ги подпира, т.е. правилното положение на краката а-ла жабка е изключено.
- Гръбчето на детето е малко прегърбено и няма поддръжка, което може да спомогне за развитието на дефекти на гръбначния стълб.
- Детето не вижда лицето ви, не следи мимиката ви, а това е време, в което именно вашата реакция на извършващото се наоколо формира представата му за текущата ситуация, осигурявайки му по този начин спокойствие и комфорт. Нервната система на малкото се нуждае от почивка от впечатленията, но в това положение, даже ако детето е изморено, то няма да може да скрие лицето си.

Плюсовете и минусите на този способ на носене коментира доктор Евелин Киркилионис:
На мен не ми харесват много начините на носене на детето, предлагащи положения „с лице напред”.
Крачетата на детето се намират в далеч не идеалното положение, т.е. да се поправи дисплазията е невъзможно, по-скоро може да й се даде тласък за развитие при здрави деца.
Положението на туловището също не е много полезно за детето, тъй като създава напълно недопустима натовареност на раменете му. Това може да предизвика различни проблеми с гръбнака. Освен това, опорната точка се пада не на дупето, а на таза и горната част на бедрото.
Плюс това, детето непосредствено ще се сблъска с огромна маса впечатления. На децата ни все още им предстои да различават важните от незначителните детайли, да игнорират ненужната информация. Новороденото, което бива носено по този начин няма възможност да филтрира впечатленията, да се скрие от тях; обречено е на превъзбуда, което може да доведе до проблеми със съня. На вас може и да ви се струва, че на детето е необходимо и приятно да има такова полезрение. Но потокът информация не може да секне в момента, в който детето се измори от него, а то самото не може да се скрие, първо защото даденият възел конструктивно не го позволява, и второ детето бива толкова завладяно от изобилието на впечатленията, че не може да се успокои навреме.
Необходимо изискване при способа на носене се явява възможността на детето да се извръща и да си почива от възбудителите. Ако е изморено, главичката се накланя встрани, телцето губи тонус - тогава външните дразнители не се намират вече в полезрението, но всичко това е невъзможно при начина на носене „с лице напред”. И всичко това се отнася особено за вечерните часове – те са критично време, тъй като заспиването е нелека задача за детето. Препоръчваме ви, ако детето е много любопитно и иска да види всичко наоколо, да го носите на гърба си – този начин е много удобен със слинга. (Други положения на детето в слинга също осигуряват много добра видимост - прим.авт.)
Източник: откъс от "A Baby Wants To Be Carried" - доктор Евелин Киркилионис (специалист по развитиe на человек, изследва различни начини на носене на деца от 1985 г.)
Превод на Петя Иванова.